Fysiotherapie bij longaandoeningen

De fysiotherapeut richt zich op patiënten met aan de luchtwegen gerelateerde klachten of aandoeningen, bijvoorbeeld inspanningsastma en chronische longaandoeningen (COPD / Chronische bronchitis). Patiënten worden begeleid en getraind met als doel ademhaling te optimaliseren, de mate van benauwdheid te verminderen, het uithoudingsvermogen te verbeteren en de kwaliteit van leven en de levensduur positief te beïnvloeden.

De praktijk neemt deel aan het zorgprogramma COPD, dat is opgesteld door de GES. De GES is een samenwerkingsverband tussen hulpverleners in de eerste lijn in Vinkeveen en Wilnis.

Inhoud van het programma:
De behandeling kan bestaan uit een longrevalidatieprogramma (in groepsverband of individueel), ademhalingsoefeningen, mucusklaring en/of ontspanningsoefeningen. Voorlichting en zelfmanagement zijn belangrijke elementen. De inhoud van de behandeling zal afgestemd worden op de doelen die u als patiënt wilt bereiken.

Bij patiënten die niet naar de praktijk kunnen komen, komt de fysiotherapeut aan huis.
Er wordt een intake bij de patiënt gedaan en n.a.v. de intake wordt een programma opgesteld en aangeleerd.

Wanneer heeft u een verwijzing nodig?
Voor patiënten met COPD vanaf GOLD 2 is een schriftelijke verwijzing nodig van een arts of specialist, dit valt namelijk onder de chronische lijst.